Evolúció, avagy a HD TV-k fejlődése

 

Katódsugárcsöves vagy „hagyományos” Televízió

katód sugaras tv

 

A képátló 26 és 42 inch között változhat. Napjainkban két szabványosított képformátumról beszélhetünk. 4:3-as és 16:9-es szélesvásznú formátumokról beszélünk. A hang általában sztereo hangzást biztosít.

 

 

 


 

 

hatulrol vetítő

 Hátulról vetítős Televízió (HVTV)

 

A HVTV légyege, hogy egy vagy két tükör segítségével „összehajtogatva” és ezzel megrövidítve a vetítési távolságot, hátulról vetítünk meg egy felületet. Ennek a televízió típusnak azonban vannak hátrányai, úgy mint a korlátozott képernyőméret, a szűk látószög, a nehézkes képarány-kezelés és a rossz helykihasználás. LCD tv

lcdtv

A katódsugárcsöves monitorral ellentétben a kép nem állandóan frissül, hanem csak akkor, amikor az adott képpont változik. Az LCD monitorok ezért lényegesen jobban kímélik a szemet, hiszen a folyamatos vibrálás ezeknél a képernyőknél nem létezik. Egy hátrányuk van, ha nem szemből nézzük őket, akkor a kép kevésbé élvezhető.
Műzaki jellemzők:

- HDReady: Ha ezt a feliratot látjuk egy LCD tv-n, akkor az azt jelenti, hogy fizikailag képes minimum 720 sort megjeleníteni. 16:9-es képarány esetén tehát 1280x720 képpontot jelenít meg egyszerre a képernyőn.

- HDReady1080p(Full-HD): Ha ezt a feliratot látjuk egy LCD tv-n, akkor az azt jelenti, hogy fizikailag képes az 1080 sor megjelenítésére, így képes Blu-ray filmek és HD technológiájú digitális adások tökéletes megjelenítésére. Felbontás 1920x1080 képpont.

 

 LED televízió:

ledtv

 
A LED tévé nem más, mint az LCD tévék legújabb generációja. Így jelentős különbségek és hasonlóságok is vannak az ilyen készülékek között. A LED tévék fő fényforrásként az általánosan használt, ún. hideg katód fénycsövek helyett LED diódákat alkalmaznak az LCD panelt megvilágító fényforrásként, ezért nagyon magas a kontrasztarányuk és sokkal kevesebb energiát (kb. 40-50%) fogyasztanak. 

Mindehhez igen vonzó ultra vékony kivitel társul. A kiterjedt hálózati kapcsolatoknak köszönhetően pedig a LED tv nem pusztán egy szép tv, hanem egy multimédiás szórakoztató központ is.
A gyártási technológiákból adódóan a LED-es háttérfény előállítása kevésbé terheli meg a környezetet.

 

OLED televízió:

oled

Az OLED kijelzők számos előnyős tulajdonsággal kecsegtetnek. Mivel az egyes OLED-ek meghajtásához csupán alacsony feszültségre van szükség, ezért a kijelző teljesítményigénye csekély. A kijelző igen vékony és kis tömegű kivitelben állítható elő, gyakorlatilag a hordozó üveg- vagy átlátszó műanyaghordozó (ez akár rugalmasan hajlítható is lehet) vastagsága és súlya a meghatározó.
Ezzel a technológiával szerelt televíziók szinte még meg sem jelentek a piacon, máris megjelent továbbfejlesztett változata az AMOLED (Active Matrix OLED) kijelző. Az AMOLED kijelzők nem számítanak igazi technikai újdonságnak, előnyös tulajdonságai (alacsony fogyasztás, vékony méret, stb.) miatt számos mobiltelefonban már ilyen típusú kijelző található.

 

UHDTV – Ultra High Definition

UHDTV3


Az eddigiekkel ellentétben az Ultra HDTV a jelenlegi legfejlettebb televízió készülék. Képfelbontása a Full HD négyszerese (3840x2160 képpont). 3D megjelenítésre alkalmas, gyakorlatilag a létező összes csatlakozási formával rendelkezik, összehangolható az okos telefonokkal és az ívelt képernyővel igazi mozi élményt nyújt
.